недеља, 03. новембар 2013.

TOP 5 NAJČITANIJIH KNJIGA U SRBIJI (2013)

Izbor: Barjaktarović Dejana

Neki manje, a neki više vole svoje slobodno vreme da "potroše" na čitanje. Jedni vole naučne knjige, drugi romane, mnogi čitaju sage, a druga grupa je pak primorana da bistri lektire zbog škole. Šalu na stranu, u duhu tek održanog Sajma knjiga u Beogradu, odlučili smo da vam predstavimo top 5 najčitanijih knjiga u Srbiji, prema podacima izdavača i knjižara. Knjiga koja je definitvno pokupila najviše simpatija kod mladih jeste „50 nijansi siva“. Roman Džejmsove knjige je eskplicitna priča o bilioneru Kristijan Greju i studentkinji Anastasiji Stil. Zapravo on nikoga nije ostavio ravnodušnim, emotivan je i neobuzdan. Priča da je strast snažnija od razuma nastavlja se u nastavku ove knjige „50 nijansi mračnije“, a potom i u trećem delu „50 nijansi oslobođeni“. Ukoliko niste, pravac na štand da i vi nabavite sopstvenu kolekciju ovih bestelera. 
Sledeća knjiga je nedavno objavljenja i predstavlja istorijsku melodramu koja će provesti čitaoce kroz vrtloge strasti i ljubavi glavnih junaka, ali ih i upoznati sa životom na Cetinju i u Beogradu krajem 19. i početkom 20.veka. Autorka romana, Vesna Dedić Milojević nas u romanu „Pola duše“, vraća u vreme između Berlinskog kongresa i Prvog svetskog rata ispisujući najlepše reči o ljubavi, željama, iluzijama i posesivnosti.


 Jedna od najtraženijih knjiga poslednjih meseci predstavlja autobiografiju poznatog glumca sa ovih prostora. Nakon decenije ćutanja, zatvorenosti i bola Žarko Laušević odlučio je da sa publikom podeli bolnu istinu, govori o njegovoj sudbini u zatvoru, galeriji književnika iza rešetaka, ali sa druge strane čitajući možemo naići na šale, humor i toplinu koju pisac želi da nam prenese.

Na tržište je izašao novi roman autora svetskih bestselera „Lovac na zmajeve“ i „Hiljadu čudesnih sunaca“. Roman je emocionalan, provokativan i govori o nezaboravnoj priči o tome kako ljudi vole, kako se međusobno šitite i kako se odluke koje mi donosimo prenose i utiču na naša pokoljenja. Priča se odvija u Avganistanu, gde se siromašana porodica  bori za sebe bez obzira na dovođenje sopstvenog života u opasnost i govori o bezuslovnoj ljubavi brata prema sestri.Kao petu najzanimljiviju knjigu izdvojili smo „Sećanje na svetlost“, koja je četrnaesta i ujedno poslednja knjiga u serijalu „Točak vremena“. Verni čitaoci serijala „Točak vremena“, biće duboko zadovoljni ovim nastavkom. Nju je delimično napisao Robert Džordan, pre svoje prerane smrti 2007.godine, a njegova urednica i supruga odlučili je da nastavak dovrši Brendon Sanderson.

Нема коментара:

Постави коментар