недеља, 03. новембар 2013.


TOP 5 DOMAĆIH PANK PESAMA

Izbor i tekst: Sanja Đoković

5. Direktori - Mi volimo pivo


Jedina i iskrena oda pivu objavljena 1996. godine. Ovaj čudesan i okrepljujući napitak opevan je kao kakvo božanstvo, lek za um, dusu i telo, sa malim osvrtima i na njegove loše strane. Direktori, bez dlake na jeziku, direktno iznose svoje mišljenje.

DIREKTORI

4. Goblini - Ne trebam nikome

Pesma o samoći, otuđenju, lažnim prijateljstvima, pomalo deprimirajuća. Na osnovu teksta jasno je da je nastala u periodu kada nije postojao fejsbuk”. U početku tempo je sporiji, ali kako pesma odmiče ritam postaje snažniji, a na kraju se opet stišava. Začarani krug se nastavlja…
„Izmišljen za sebe, srećan što postojim, večeras ja sam u boji noći. Izgužvane misli držim u ruci, telefon ne zvoni, ne trebam nikome.”

GOBLINI
 
3. Pekinška patka - Gledaj ja sam svoj

Iako su objavili samo dva albuma, Pekinška Patka” je simbol panka u Srbiji i bend koji ne smete propustiti da čujete. Gledaj ja sam svoj” govori o tome kako je lepo imati svoj stav. Radi ono što voliš, reci šta misliš, predloži  nove ideje,  nemoj dopustiti da ti drugi određuju sudbinu i nemoj bezglavo ići za masom. Pobuni se, bori se, ne poštuj pravila, igraj, živi.  U suprotnom, postaćeš kao svi ostali, još jedan broj za gotovi kroj”.

PEKINŠKA PATKA

2. Termiti - Vjeran pas

Neponovljiva i vanvremenska pesma riječkih Termita”. Nakon raspada benda, basista Damir Martinović Mrle osniva Let 3”, tako da „Vjeran pas” danas možemo čuti i u njihovom izvođenju. Mnogi navode kako je pank kao muzički pravac odavno mrtav, međutim čak i ako u budućnosti potpuno iščezne, sigurno je da će kroz ove note zauvek živeti.

TERMITI


1. KUD Idijoti - Za tebe

Legendarni Idijoti” najprepoznatljiviji su upravo po „bim-a-bam” numeri. Kada se zaljubite, pustite ovu stvar, a onda će vam srce još više zaigrati. Veseli ritam zagarantovano podiže raspoloženje i stavlja širok osmeh na lice. Slogan KUD Idijoti tud i ja” sa pravom je izmišljen, budući da su koncerti uvek bili rasprodati, a ocene muzičkih kritičara visoke. Pevač Branko Črnec Tusta umro je u oktobru 2012. godine od karcinoma grla, kada je bend prestao da postoji. Neka mu je večna slava.

KUD IDIJOTI
 

Нема коментара:

Постави коментар