недеља, 3. новембар 2013.

TOP 5 NAJČITANIJIH KNJIGA U SRBIJI (2013)

Izbor: Barjaktarović Dejana

Neki manje, a neki više vole svoje slobodno vreme da "potroše" na čitanje. Jedni vole naučne knjige, drugi romane, mnogi čitaju sage, a druga grupa je pak primorana da bistri lektire zbog škole. Šalu na stranu, u duhu tek održanog Sajma knjiga u Beogradu, odlučili smo da vam predstavimo top 5 najčitanijih knjiga u Srbiji, prema podacima izdavača i knjižara. 



Knjiga koja je definitvno pokupila najviše simpatija kod mladih jeste „50 nijansi siva“. Roman Džejmsove knjige je eskplicitna priča o bilioneru Kristijan Greju i studentkinji Anastasiji Stil. Zapravo on nikoga nije ostavio ravnodušnim, emotivan je i neobuzdan. Priča da je strast snažnija od razuma nastavlja se u nastavku ove knjige „50 nijansi mračnije“, a potom i u trećem delu „50 nijansi oslobođeni“. Ukoliko niste, pravac na štand da i vi nabavite sopstvenu kolekciju ovih bestelera.



 
Sledeća knjiga je nedavno objavljenja i predstavlja istorijsku melodramu koja će provesti čitaoce kroz vrtloge strasti i ljubavi glavnih junaka, ali ih i upoznati sa životom na Cetinju i u Beogradu krajem 19. i početkom 20.veka. Autorka romana, Vesna Dedić Milojević nas u romanu „Pola duše“, vraća u vreme između Berlinskog kongresa i Prvog svetskog rata ispisujući najlepše reči o ljubavi, željama, iluzijama i posesivnosti.


 Jedna od najtraženijih knjiga poslednjih meseci predstavlja autobiografiju poznatog glumca sa ovih prostora. Nakon decenije ćutanja, zatvorenosti i bola Žarko Laušević odlučio je da sa publikom podeli bolnu istinu, govori o njegovoj sudbini u zatvoru, galeriji književnika iza rešetaka, ali sa druge strane čitajući možemo naići na šale, humor i toplinu koju pisac želi da nam prenese.





Na tržište je izašao novi roman autora svetskih bestselera „Lovac na zmajeve“ i „Hiljadu čudesnih sunaca“. Roman je emocionalan, provokativan i govori o nezaboravnoj priči o tome kako ljudi vole, kako se međusobno šitite i kako se odluke koje mi donosimo prenose i utiču na naša pokoljenja. Priča se odvija u Avganistanu, gde se siromašana porodica  bori za sebe bez obzira na dovođenje sopstvenog života u opasnost i govori o bezuslovnoj ljubavi brata prema sestri.



Kao petu najzanimljiviju knjigu izdvojili smo „Sećanje na svetlost“, koja je četrnaesta i ujedno poslednja knjiga u serijalu „Točak vremena“. Verni čitaoci serijala „Točak vremena“, biće duboko zadovoljni ovim nastavkom. Nju je delimično napisao Robert Džordan, pre svoje prerane smrti 2007.godine, a njegova urednica i supruga odlučili je da nastavak dovrši Brendon Sanderson.

TOP 5 DOMAĆIH PANK PESAMA

Izbor i tekst: Sanja Đoković

5. Direktori - Mi volimo pivo


Jedina i iskrena oda pivu objavljena 1996. godine. Ovaj čudesan i okrepljujući napitak opevan je kao kakvo božanstvo, lek za um, dusu i telo, sa malim osvrtima i na njegove loše strane. Direktori, bez dlake na jeziku, direktno iznose svoje mišljenje.

DIREKTORI

4. Goblini - Ne trebam nikome

Pesma o samoći, otuđenju, lažnim prijateljstvima, pomalo deprimirajuća. Na osnovu teksta jasno je da je nastala u periodu kada nije postojao fejsbuk”. U početku tempo je sporiji, ali kako pesma odmiče ritam postaje snažniji, a na kraju se opet stišava. Začarani krug se nastavlja…
„Izmišljen za sebe, srećan što postojim, večeras ja sam u boji noći. Izgužvane misli držim u ruci, telefon ne zvoni, ne trebam nikome.”

GOBLINI
 
3. Pekinška patka - Gledaj ja sam svoj

Iako su objavili samo dva albuma, Pekinška Patka” je simbol panka u Srbiji i bend koji ne smete propustiti da čujete. Gledaj ja sam svoj” govori o tome kako je lepo imati svoj stav. Radi ono što voliš, reci šta misliš, predloži  nove ideje,  nemoj dopustiti da ti drugi određuju sudbinu i nemoj bezglavo ići za masom. Pobuni se, bori se, ne poštuj pravila, igraj, živi.  U suprotnom, postaćeš kao svi ostali, još jedan broj za gotovi kroj”.

PEKINŠKA PATKA

2. Termiti - Vjeran pas

Neponovljiva i vanvremenska pesma riječkih Termita”. Nakon raspada benda, basista Damir Martinović Mrle osniva Let 3”, tako da „Vjeran pas” danas možemo čuti i u njihovom izvođenju. Mnogi navode kako je pank kao muzički pravac odavno mrtav, međutim čak i ako u budućnosti potpuno iščezne, sigurno je da će kroz ove note zauvek živeti.

TERMITI


1. KUD Idijoti - Za tebe

Legendarni Idijoti” najprepoznatljiviji su upravo po „bim-a-bam” numeri. Kada se zaljubite, pustite ovu stvar, a onda će vam srce još više zaigrati. Veseli ritam zagarantovano podiže raspoloženje i stavlja širok osmeh na lice. Slogan KUD Idijoti tud i ja” sa pravom je izmišljen, budući da su koncerti uvek bili rasprodati, a ocene muzičkih kritičara visoke. Pevač Branko Črnec Tusta umro je u oktobru 2012. godine od karcinoma grla, kada je bend prestao da postoji. Neka mu je večna slava.

KUD IDIJOTI